Biocyclische-Veganlandbouw 

Bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen


 Nieuws en evenementen

Mark van Hove ontvangt Biocyclic Vegan-keurmerk

Vlaamse bioboer teelt vegan!

Bioboer Mark van Hove gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving in oktober als eerste Vlaamse teeltbedrijf het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk voor de kruiden- en groententeelt. Dat betekent dat de telers werken volgens een biologische, plantaardige landbouwmethode die geen productiedieren gebruikt. De verse producten van Mark van Hove gaan exclusief naar Foodmaker.be en worden verwerkt in de vele verse gerechten voor hun restaurants en voor Delhaize.

Mark is al jaren aan de slag met plantaardige bemesting. Voor hem was die keuze logisch: "Kruiden worden meermaals geoogst tijdens het seizoen (lees: om de 3 à 4 weken). Hierdoor verarmt de bodem en moet je ergens halverwege het seizoen extra voedingsstoffen bijgeven. Doe je dit met dierlijke mest, dan riskeer je dat er nog schadelijke bacteriën (denk aan E. Colli e.d.) en andere shit op je kruiden zitten bij de oogst..."

Daarom werkt hij van meet af aan met Vlaco gecertificeerde, plantaardige compost. Bovendien verbetert hij hiermee het C-gehalte en het humusgehalte van zijn velden. Achteraf bleek dit de enige juiste keuze te zijn: bij geen enkele controle werden er pathogene residuen aangetroffen en telkens bleek de bodem steeds verder te verbeteren. Het bedrijf teelt nu op die manier onder andere zoete aardappelen, vele soorten verse kruiden en eetbare bloemen.

Bijzonder trots is Mark momenteel op de eerste geslaagde teelt van bio-gember en bio-kurkuma op Vlaamse bodem, met oogstgewichten die de stoutste verwachtingen overstijgen. Ook hier speelde de keuze van de juiste plantaardige compost een hoofdrol. Het bedrijf ging van bij de start voor biologische certificatie en zet nu de logische verdere stap naar het Biocyclic-Vegan keurmerk.

Lees het artikel verder op Biojournaal.nlKom op bezoek bij Boer Joost in Ens op 18 september!

Boer Joost is met Zonnegoed de eerste officiële veganistische boer van Nederland. Dit betekent dat zijn groente zonder sh*t zijn. Zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of dierlijke mest. Voor duurzaamheid is dit juist de sh*t! Je bent welkom op 18 september. Ben jij erbij?

Caring Farmers en Lekker Boer nodigen u uit voor een Foodcamp op Zonnegoed het bedrijf van Joost van Strien. Foodcamps zijn een leuk en leerzaam middagje uit voor alle leeftijden. Samen met boer Joost oogst je je eten bij elkaar dat je vervolgens ter plekke met een echte chefkok bereidt. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven tijdens een bootcamp, letterlijk in beweging komen voor hun eten. Vervolgens gaan we samen op avontuur. Terwijl de kinderen kijken wie de meeste beestjes kan ontdekken, beantwoordt boer Joost al jullie vragen: waarom is de bodem zo belangrijk? Waarom is hij op deze manier gaan boeren?

Welkom zijn alle leeftijden, met of zonder kinderen – voor ieder is het een leuk en leerzaam middagje uit! Ben jij Caring Consument? Controleer dan de nieuwsbrief voor een gereduceerd tarief! In het najaar kan je op zaterdag middag komen spelen, leren en eten bij de volgende caring farmers. Zie de website van Caring Farmers: www.caringfarmers.nl/foodcamps2021/ Een bijdrage leveren aan de groei van vegan landbouw kan eenvoudig!

Deel jij onze droom om van No Shit Food een nieuwe duurzame standaard te maken?

Op dit moment is de belangrijkste stap om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat vegan groente helemaal de shit is. Daarom willen we een beweging starten en meedenkers om ons heen verzamelen. Help je mee?

Samen maken we biologische groente plantaardig Join the No Shit Food Movement


JOIN THE FOOD MOVEMENT ROOTING FOR VEGAN VEGETABLES op Noshitfood.nl 


Biocyclische veganlandbouw is in opkomst
Biocyclische veganlandbouw is in het buitenland al sinds de jaren negentig in opkomst, maar groeit ook in Nederland. Zonnegoed gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving als eerste Nederlandse akkerbouwbedrijf het internationale Biocyclic-Vegan-keurmerk. De in Nederland nieuw opgerichte beweging No Shit Food Movement wil meer bekendheid geven aan vegan groente.

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/08/17/biocyclische-veganlandbouw-is-in-opkomstEerste Biocyclic Vegan Standard keurmerk voor Zonnegoed in Ens

Joost van Strien uit Ens is de eerste boer in heel Nederland die het Biocyclic Vegan-keurmerk krijgt voor de groenteteelt. Dat komt omdat zijn groenten honderd procent plantaardig zijn geteeld. Dat betekent dat de agrariër geen dierlijke mest gebruikt.

Van Strien is mede-eigenaar van het bedrijf Zonnegoed in Ens dat 93 hectare groot is. Al 25 jaar is hij een biologische boer. Hij teelt verschillende soorten groeten zoals aardappelen, uien, pompoenen, peen, pastinaak en rode bieten. Nu is hij meer dan een biologische boer. Van Strien: "Ik ben een bio-Vegan boer." Dat is een combinatie van biologisch en veganistisch.

Lees hier verder en bekijk het filmpje 


June 1-2, 2021, International Grow Green Conference – Online – (SAFE Food Advocacy Europe, Brussels)
Omschakelaar en starter? Lees dan eerst het boek: 
Meer dan Biologisch -  De toekomst is aan plantaardig van Theo Grent
 

Ook een aanrader is het boek: 'Growing Green' van Jenny Hall Iain Tolhurst. Dit boek is online verkrijgbaar en rechtstreeks te koop bij Vegan Organic NetworkDe Duitse Advisory Council on Global Change (WBGU) noemt Biocyclische-Veganlandbouw als voorbeeld voor een klimaatadaptieve biologische landbouw".

In het  flagship report 2020 met als titel “Rethinking Land in the Anthropocene: from Separation to Integration” behandelt de Advisory Council on Global Change (WBGU) de kwestie van mondiaal landbeheer vanuit de perspectieven van klimaatbescherming, behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid. Deze drie gebieden zijn in toenemende mate met elkaar in conflict, een situatie die het rapport omschrijft als een “trilemma”. Mogelijke oplossingen ('multi-gain strategieën') zijn onder meer de transformatie van voedselsystemen (afstappen van consumptie van dierlijke producten), de diversificatie van de landbouw (vergroening), evenals het opnieuw inrichten van land en het uitbreiden van beschermde gebieden - onderwerpen die allen een centrale rol spelen in Biocyclische veganlandbouw.

Biocyclische-veganlandbouw krijgt nog niet een volledig podium, maar het wordt in ieder geval genoemd als perspectief in de context van "klimaatadaptieve biologische landbouw":

“Research approaches for climate-sensitive organic agriculture include exploring ways to minimize the number of animals as much as possible without creating shortages in the supply of organic fertilizers, as well as optimizing no-till methods (Berner et al., 2008; FiBL, 2019), and developing vegan systems that entirely dispense with livestock production (biocyclic-vegan.org, 2020).” (Flagship Report 2020, German edition, page 163, Box 3.3-11)*

De verwijzing naar biocyclische-veganlandbouw door dit spraakmakende panel van experts is een nieuwe belangrijke stap op weg naar naar de erkenning van de oplossingen die het biedt met betrekking tot de fundamentele wereldwijde uitdagingen.

Download the English summary here
WBGU_HG2020_ZF_en.pdf (3.43MB)
Download the English summary here
WBGU_HG2020_ZF_en.pdf (3.43MB)

* Dit is een vertaling van het Duitse origineel. De Engelse lange versie van het rapport komt medio 2021 beschikbaar.  • Vegan landbouw in Oirschot

In het Brabantse Oirschot ontmoet culinair expe rt Alain Caron tuinders Alex Schreiner en Linder van den Heerik. Zij runnen samen een permacultuur-tuinderij, waarbij ze gebruik maken van uitsluitend plantaardige mest. 
Lees hier verder.


Biocyclische-Veganteelt nu ook op grote schaal in Oostenrijk en Hongarije

Bonen, granen en oliehoudende zaden zijn ook voor het eerst verkrijgbaar in de handel.

In september 2019 is een groep akkerbouwbedrijven aan beide zijden van de Oostenrijks-Hongaarse grens, tussen de wijngaarden van de Pannonische vlakte in Burgenland, het Rosalia-gebergte en Sopron (voorheen Ödenburg), gecertificeerd volgens de internationale biocyclische-vegan standaard (Biocyclic Vegan Standard).

Enkele jaren geleden was Harald Strassner, bedrijfschef en bio-pionier tot de conclusie gekomen dat het label 'biologisch' niet langer meer alleen voldoende was. Hij besloot daarom verder door te schakelen naar een nog meer duurzame vorm van landbouw: 'Biocyclische-Veganlandbouw'. 

Voor bio-teler Strassner is het omschakelen naar een steeds meer plantaardige landbouw en voeding meer dan alleen een trend. Omdat in de teelt de peulvruchten een belangrijke rol spelen besloot hij de teelt van bonen nieuw leven in te blazen en teelt hij nu tien verschillende variëteiten. Ook teelt hij sojabonen, granen, pompoen- en zonnebloempitten op een oppervlakte van ongeveer 500 ha, waarvan twee derde nu al is gecertificeerd volgens het biocyclische-vegan label. Hiermee wordt een nieuwe reeks gewassen toegevoegd aan de huidige reeks biocyclische-vegan producten: vers AGF en verpakte producten zoals olijfolie, wijn en appelsap.

In Nederland en Vlaanderen kunnen telers terecht bij het netwerk Bio-Vegan.nl en bestaat er de mogelijkheid om volgens de biocyclische-vegan standaard gecertificeerd te worden: www.bio-vegan.nl  

Lees verder: https://vegconomist. de/produkte-und- neuerscheinungen/biozyklisch- veganer-anbau-jetzt-auch- grossflaechig-in-oesterreich- und-ungarn/

En lees ook hier: https://www.mutternatur.at/aktuelles/wo-bohnen-und-ideen-wachsen/


  • Artikel in AD: Peet en Elza boeren veganistisch, zonder dierlijke mest

Lees hier het artikel verschenen in Algemeen Dagblad 18-06-19


  • Verslag Boerenlandbouwconferentie

Engelse versie: Boerenlandbouw-Peasant Farming in the Netherlands – Conference Report (FINAL)


-------------------------------------------------------

Scholingsdag Duitsland

June 5th to 7th 2019 – Training near Leipzig – Germany

 

http://www.biocyclic-vegan.org/2019/04/24/june-5th-to-7th-2019-training-near-leipzig-germany-2/


------------------------------------------------

Biocyclic Vegan Agriculture – Organic Farming the Vegan Way

Vegconomist.com - April 16, 2019 

https://vegconomist.com/society/biocyclic-vegan-agriculture-organic-farming-the-vegan-way/

------------------------------------------------------------------------

Eerste Boeren-Agroecologie conferentie: sterke boeren voor een duurzame landbouw

Er is een federatie van boerenorganisaties en -initiatieven in opkomst. In het najaar op tuinderij de Voedselketen zijn representanten van Toekomstboeren, de CSA vereninging, BioTuinders, Vereniging van permacultuurboeren en Biovegan (Biocyclische-Veganlandbouw.org) op dat idee gekomen. Omdat we samen met veel meer boeren zijn. En zo meer van elkaar kunnen leren, elkaar meer kunnen inspireren en ondersteunen. Ook staan we dan sterker richting beleid en overheid. De federatie is van iedereen daarom willen we het met iedereen vieren en vormgeven. Dit doen we met een conferentie met een rijk workshopprogramma. Lees hier verder

 

19 februari - Tagesseminar: Schritt für Schritt zum biozyklisch-veganen Anbau 
- am Beispiel des Bioland-Obstbaubetriebs Clemens Hund

Training day on the Biocyclic Vegan Standard in Germany. February 19th, on the fruit farm Biohof Hund in Meckenbeuren (near Ravensburg, Lake Constance region). 

Lees hier de uitnodigingIn Nederland 19 feb - Voor de thuisblijvers!
Voor de thuisblijvers is er in Nederland ook een lezing over Bio-vegan telen in Ecocentrum Emma in Enschede.  Boer Yvo van Tuinderij Bietenrood (Rossum) geeft een lezing over vegan telen zonder gebruik te maken van dierlijke mest.  Voor meer info zie hier de aankondiging

------------

Kom ook op 23 en januari 2019 naar de Bio-beurs en volg tussen 19:00 en 20:00 uur de volgende lezing: Vegan Landbouw Het kan! Spreker is Jan van Arragon tuinder van Bioakker in Zutphen 

 Kijk ook op de website van de Biobeurs/programma 

------------

Eerste Biocyclische-Vegan teeltbedrijf (wijnteelt) in Frankrijk is gecertificeerd. 

De Franse associatie "Vegan France Interpro" heeft de allereerste certificering van het Biocyclische Vegan standaard uitgereikt aan de wijngaard van Château La Rayre in Colombier te Dordogne. Drie landen hebben samengewerkt aan deze certificatie: Frankrijk-Duitsland-Griekenland.
Lees verder op http://www.biocyclic-vegan.org/docs/communique-abv-19-11-2018.pdf

In het nieuws

Nieuw: 'We’re humus sapiens': the farmers who shun animal manure 

The Productivity of Vegan-Organic Farming: Measuring small-scale vegan-organic farming against large-scale conventional and organic practices

Erste biozyklisch-vegane Betriebe anerkannt

20180313_Biozyklisch-Veganer Anbau – Eine Option für Ökobetriebe?_oekolandbau.de – das Informationsportal

20180306_Veganer Ökolandbau- wie geht das denn?_ oekolandbau.de – das Informationsportal


 

 


E-mailen
Bellen