Biocyclische-Veganlandbouw 

Netwerk ter bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Media en Video

 Klik hier voor onze gezamenlijke nieuws- en persberichten:

Video: Joost van Strien werkt zonder ploeg, met maaimeststoffen en klimaatneutraal

Joost van Strien uit Ens is omgeschakeld van gangbaar naar biologisch en daarna heeft hij nog veel meer stappen gezet op zijn akkerbouwbedrijf. Geïnspireerd door wat hij zag en ziet in zijn bodem en de ontwikkeling van zijn gewassen, is hij gaan telen op vaste rijpaden, doorgeschakeld naar biodynamisch, klimaatneutraal en ploegloos gaan boeren en werkt hij inmiddels aan vegan landbouw. Hij gebruikt geen dierlijke mest meer en voedt zijn percelen met maaimeststoffen.

“Waar de landbouw nu staat en hoe dit eruit moet gaan zien in de toekomst, roept een verantwoordelijkheidsgevoel bij mij op,” aldus Joost. “Er lijkt een tekort aan biologische dierlijke mest, maar er zijn juist teveel dieren. Er is nu een disbalans in het systeem en met het ontwikkelen van plantaardige bemesting, kunnen we aan een deel van de oplossing werken. In de workshop neem ik je graag mee in de ontwikkeling van mijn bedrijf en laat ik zien hoe plantaardige bemesting er in de praktijk uitziet en wat het betekent voor je bedrijfseconomie.” 


Vegan landbouw in Oirschot

In het Brabantse Oirschot ontmoet culinair expert Alain Caron tuinders Alex Schreiner en Linder van den Heerik. Zij runnen samen een permacultuur-tuinderij, waarbij ze gebruik maken van uitsluitend plantaardige mest. Vegan landbouw is vrij uniek in Nederland. Volgens Alex en Linder heeft plantaardige mest grote voordelen ten opzichte van dierlijke mest. Linder: 'Dierlijke mest moet je zien als snackbar-eten, terwijl plantaardige mest zorgt voor een gevarieerder dieet voor de bodem.' Alain gaat koken met gewassen uit hun tuinderij en kruiden uit hun voedselbos. Bekijk de uitzending hier: 

https://www.npostart.nl/vegan-landbouw-in-oirschot/29-10-2019/WO_KN_15705734 (12 min.)

 

VIDEO: "Mic The Vegan" about vegan organic farming (Engels)

Introductie in veganlandbouwBioAkker in Zutphen - werken zonder dierlijke mest

Wat is humus aarde? (Duits)

In biocyclische veganistische landbouw wordt een bepaalde mate van bodemvruchtbaarheid bereikt door het gebruik van zuiver plantaardige biocyclische humusgrond. Deze humus komt voort uit langzaam gerijpte compost die meerjarig mag rijpen totdat er een vruchtbare hummusaarde overblijft. 
Ist Obst und Gemüse VEGAN?
Interview met Anja Bonzheim van Biozyklisch Veganer Anbau Duitsland (Duits)
Duits: Podiumdiscussie  "Biozyklisch-Veganer Anbau" BioFach 2017VIDEO : THE END OF MEAT – Deleted Scenes – Vegan Organic Farming in AustriaBodemleven & biodiversiteit in successie 

Prachtig filmpje van een olijfgaard in Kalamata (Griekenland) dat ons laat zien wat er mogelijk is met toepassing van biocyclische-veganlandbouw. We zien hier de bodem van een biocyclische-vegan beheerde olijfgaard versus de bodem van een conventionele beheerde olijfgaard.  Bij de biocyclische-vegan bodem is de bodem duidelijk in balans: agro-ecologie (permacultuur) en biocyclische-veganlandbouw komen hier samen. 


Video: Waarom productie-diervrij landbouw?

 Korte video van Vegan Organic Network, ( VON ) in Engeland


 


E-mailen
Bellen