Biocyclische-Veganlandbouw 

Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

100% plantaardig & 100% diervrije productie! 

Hartelijk welkom bij het netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw


19 februari - Tagesseminar: Schritt für Schritt zum biozyklisch-veganen Anbau 
(February 19th 2019 – Training at Ravensburg – Germany)

- am Beispiel des Bioland-Obstbaubetriebs Clemens Hund

Training day on the Biocyclic Vegan Standard in Germany. February 19th, on the fruit farm Biohof Hund in Meckenbeuren (near Ravensburg, Lake Constance region). 

Lees hier de uitnodiging

 In Nederland 19 feb - Voor de thuisblijvers!
Voor de thuisblijvers is er in Nederland ook een lezing over Bio-vegan telen in Ecocentrum Emma in Enschede.  Boer Yvo van Tuinderij Bietenrood (Rossum) geeft een lezing over vegan telen zonder gebruik te maken van dierlijke mest.  Voor meer info zie hier de aankondiging

 

Dit netwerk wil de biocyclische-veganlandbouw (biologische & veganistische kringlooplandbouw) op de kaart zetten in Nederland en Vlaanderen.
Deze vorm van landbouw is én biologisch én geheel plantaardig met een gesloten kringloop.

Biocyclische-veganlandbouw is biologische landbouw puur op plantaardige basis. Deze vorm van bio-landbouw sluit uit: het gebruik van commerciële landbouwhuisdieren alsmede het houden voor de slacht en maakt daarbij geen gebruik van meststoffen van dierlijke oorsprong. Bijonder is hierbij de aandacht voor de biodiversiteit, een gezond bodemleven, een gesloten kringloop met een levende humus-opbouw.

Speerpunten zijn:

  • Goed voor het milieu - CO2 opslag middels composttechnieken (bodemopbouw en humusvorming)
  • Goed voor de dieren - Diervrij produceren op de agrarische teeltbedrijven alleen met 100% plantaardige inputs
  • Goed voor de bodem - Mulchen, teeltrotatie, mengcultuur (mixed cropping), agroforestry, biodiversiteit
  • Goed voor de gezondheid - GMO-vrij, vrij van pathogenen, volledig transparant
  • Goed voor jou! - Biocyclische-Vegan producten zijn smaakvol, veilig & vegan    

Smaakvolle producten groeien in een gezonde bodem
Producten die mogen groeien in een gezonde bodem krijgen een goede smaak. Wij telen veilige en 100% plantaardige voeding en dit volledig diervrij en zonder dierlijke meststoffen. 

Om voldoende nutriënten te behouden op het bedrijf telen wij op een deel van het bedrijf stikstofbinders ofwel vlinderbloemigen (o.a. klaver en luzerne). Ook maken wij volop gebruik van mulch en langzaam rijpende compost. 

De term 'biocyclische-veganlandbouw' (ook wel 'biologische-veganistische kringlooplandbouw') is in Nederland en Vlaanderen wellicht betrekkelijk nieuw. Echter zijn er in de EU zoals Duitsland, Oostenrijk en Griekenland en zelfs buiten de EU landen zoals Groot-Brittannië er al veel telers lang mee actief.   

Wereldwijd en ook in Nederland (schatting >100.000 in NL) en Vlaanderen zijn er steeds meer mensen die overstappen naar een geheel vegan levensstijl. Deze consumenten zoeken naar vegan producten in de winkels. Het is niet meer dan logisch dat de oorsprong van van het product geheel veganistisch (vegan) wordt (closing the gaps). De bron van deze producten komt  voor het grootste deel voort uit de agrarische sector. Daar ligt dus ook de opgave om diervrij te produceren. 

Het netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw wil graag als netwerkpartner in de Nederlandstalige streken (Nederland en Vlaanderen) werken aan een biocyclische-veganlandbouw-systeem. Dit eerst door het opbouwen van een netwerk (tussen telers en participanten) en het bevorderen van deze vorm van landbouw. Het uiteindelijke doel hierbij is dat Nederlandse en Vlaamse telers gecertificeerd kunnen worden volgens het label: Biocyclic Vegan Standard. Het gaat erom dat het voor de consument duidelijk is dat het product voortkomt uit een biocyclische-veganlandbouw Dit zorgt voor herkenbaarheid in het schap van boerderijwinkel, speciaalzaak en supermarkt.